Baseprofilen Einar Nødset

Einar Nødset har vært fast inventar på basen fra dag en, men nå sier han at det er slutt. Den spreke 69-åringen er på vei inn i pensjonistene sine rekker, i alle fall delvis. Han var en av de tre første ansatte, som startet opp på basen oppunder jul i 1985. Jeg har fått være med på utrolig mye, men nå er det på tide å gi slipp.

Da det ble snakk om å selge basen ville ikke jeg stå i veien for nye folk. Det har vært et generasjonsskifte her de siste årene – med mye nye folk – og det var egentlig på tide. Helt slutt på jobbing blir det nok likevel ikke for Einar. Han skal være vikar i 3 uker i sommer, og vil være tilgjengelig ved behov. Det er en kontrakt på beddingen, om å jobbe på timebasis.

Altmuligmannen
På spørsmålet om hva han har jobbet med er svaret ikke helt enkelt. Gjennom disse 34 årene har han vært innom kaikontoret, logistikksenteret, han har vært terminalleder, dirigert transport, jobbet med rørbåtene, hatt kontorarbeid med kjøresedler, og så videre. Han ramser opp en rekke med arbeidsgivere, båter og oljeselskap, men det kan kanskje lettest oppsummeres med at han har vært altmuligmann. Siden 2008 har han hatt tittelen vaktmester for INC, i tillegg til Neptune og Shell.

Jeg har satt stor pris på å ha et så variert arbeid, og jeg har nok aldri vært tung å be om noe skal gjøres!

Variert arbeid
Vi var mer fleksible tidligere – og skiftet på hva vi jobbet med – og det er en måte som passer meg godt. Jeg har satt stor pris på å ha et så variert arbeid, og jeg har nok aldri vært tung å be om noe skal gjøres. Som vaktmester har jeg jobbet med alt fra vedlikehold av veier og bygg til å sjekke lys- master og fendrene på kai. Noe har jeg gjort selv, og noe har gått til andre via vårt interne ordresystem «Plania».

Tett på eierne
Det var motbakke og konkurs på Ankerløkken i 1985, og da passet det bra for Einar å få være med Oddgeir og Per over til basesatsingen. Jeg har vokst opp med de to eierne, og har vært tett på de helt siden barndommen. Som altmuligmann har jeg fått være med på utrolig mye, både jobbmessig og sosialt. Jeg har blitt spurt til råds, og har fått komme med mine synspunkter. Einar sier det blir litt vemo-dig å slutte på en så kjekk arbeidsplass – med så mage kjekke kolleger. Han har god tro på at olje-basen i Florø fortsatt vil være en viktig arbeidsplass. Her har vært en rivende utvikling, og nå er stadig nye bygg under bygging – og nye folk blir ansatte her. Dette er viktig for Florø.

Aktiv pensjonist
Altmuligmannen kommer nok ikke til å bli en sofa- pensjonist. Det ligger for meg å være i aktivitet, og jeg har rikelig å ta fatt i. Kona Bjørg har også pensjo-nert seg, og sammen har de planer om å fortsette med å dyrke interessen for fjellturer og det å reise på turer. Vi har barn som trenger hjelp til diverse, dessuten er vi begge tilknytning til Bremanger – og så er jeg veldig glad i å sage ved, smiler Einar.

Altmuligmannen kommer nok ikke til å bli en sofa- pensjonist. Det ligger for meg å være i aktivitet.

God form var redningen
69-åringen holder seg godt og forteller at han gjennom hele året går turer med en kompisgjeng, hver eneste mandag og onsdag. Uansett vær går vi på for eksempel Brandsøyåsen, på Storåsen eller på min favorittur som er Uførefjellet. I tillegg går han på fjellturer med Bjørg i helgene og feriene. Han er overbevisst om at det er den gode formen som red-det han da han fikk slag i 2015. Kroppen er ikke helt som den var før slaget, men det lever jeg godt med – så lenge jeg kommer meg ut i aktivitet.

Bilde: Einar har et kjent fjes for mange på Fjord Base. Foto: Photoevent

Se hele magasinet INC Nytt her: